De fret
De fret (Mustela Putoris Furo) is een van de drie carnivoren (naast de hond en kat) die is gedomesticeerd. Het is een roofdier met een flexibel lijf en korte pootjes die tot familie van de marterachtigen behoort. Onder de marterachtigen vallen nog andere diersoorten zoals de Hermelijn, de Steenmarter en de Otter. Men zegt dat de fret is ontstaan uit een kruising tussen de Europese bunzing en de Aziatische steppe bunzing. De fret is de gedomesticeerde vorm van de bunzing. De eerste aanwijzingen van domesticatie zijn als vanaf 450 jaar voor Christus. Ze werden gehouden voor de jacht op knaagdieren en konijnen. Zij konden namelijk de konijnen uit de hollen jagen omdat hun lichaam zo lang en flexibel is.
In Amerika werd de fret pas in de 19e eeuw geïntroduceerd. Hier werd hij gebruikt om op schepen ratten te vangen. Ook werd hij sinds 1900 ingezet in het laboratorium als proefdier voor onderzoeken. Pas sinds 40 jaar wordt de fret als huisdier gehouden. In Amerika is hij al heel populair als huisdier en in Europa is hij in opkomst.

Europese bunzing

Aziatische steppe bunzing

Mannetje of vrouwtje?
Een ram (man) ziet er anders uit als een moertje (vrouw) en verschilt ook in karakter. Fysiek is een ram vaak groter dan een moertje. De ram weegt 1,2 tot 2 KG terwijl een moertje maar 0,7 tot 1,2 gram weegt. Verder heeft de ram een voller lichaam en een bredere kop. Het moertje is vaak een stuk drukker dan een ram. Ook zijn ze erg ondernemend, zitten ze niet graag stil en zijn ze intelligenter dan de rammen.


Gedrag
Fretten stammen af van de bunzing. Deze diersoort leeft solitair en uit sterk territorium gedrag. De fret heeft nog andere gedragingen van de bunzing. Zoals spelen, dit spelen is een voorbereiding op het latere vechten, jagen en seksueel gedrag. Echter verdwijnt het spelgedrag bij de bunzing maar niet bij de fret.
De toenemende populariteit heeft de fret te danken aan zijn speelse karakter. Zijn gedrag is actief, komisch en sociaal naar mensen. Zijn speelsheid komt waarschijnlijk omdat het eer roofdier is. Via het spelen leren de pups het jagen en verdedigen van hun territorium. Vooral jonge fretten zijn zeer speels en actief en houden er ook niet van om lang stil te zitten. Ze spelen en onderzoeken de hele tijd zolang ze wakker zijn. Naarmate ze ouder worden wordt hij rustiger en zal hij meer slapen. Ook verstoppen fretten hun voedsel als een soort voorraad.
Voeding
Een goede voeding is belangrijk voor een goede gezondheid van de fret. Het zorgt ervoor dat alle organen goed functioneren en dat er een immuunsysteem wordt opgebouwd.De fret is een carnivoor, dit betekent dat hij vlees eet. Zijn maagdarmstelsel is erop gebouwd om prooidieren in zijn geheel op te eten en te verteren. Prooidieren bestaan uit verteerbare eiwitten die de fret nodig heeft.
Fretten hebben een relatief kost maagdarmstelsel en geen blinde darm. De passagesnelheid van het voedsel door de darmen is 2x zo snel als die van een kat. In 4 uur tijd is het voedsel verteert en ontlast. Door het korte maagdarmstelsel en de snelle passagetijd is de opname van voedingsstoffen veel minder efficiënt dan bij andere carnivoren. Hierdoor hebben ze kwalitatief beter voedsel nodig met een hoog eiwit- en vetgehalte en een zo laag mogelijk koolhydraat en vezel gehalte.
Plantaardige eiwitten kan een fret niet goed verteren. Hier kan een fret ook gezondheidsproblemen krijgen zoals vorming van blaasgruis, een slechte huid en een slechte groei. Op latere leeftijd kunnen ze hier chronische maagklachten van krijgen. De fret heeft ook behoefte aan goed verteerbare koolhydraten. Een overmaat aan koolhydraten stimuleert de alvleesklier tot een hogere productie van insuline. Dit kan leiden tot tumoren in de alvleesklier.
Een fret kan geen fruit en groente verteren, grote ingeslikte stukken kunnen ook zorgen voor opstoppingen. Echter heeft de fret wel een smaakvoorkeur voor suikers, groente en fruit. Om de kwaliteit van het voedsel te beoordelen, kijk je naar de hoeveelheid ontlasting. Des te meer ontlasting, des te slechter de kwaliteit. Ook geven eigenaren hun fretten af en toe rozijnen, bananen of appel. Maar dit kun je beter achter wegen laten omdat de fret deze niet goed kan verteren.
Brokvoeding:
Hondenvoer: Fretten kunnen niet leven op hondenvoer vanwege het te hoge gehalte aan plantaardige eiwitten en vezels.
Kattenvoer: De fret heeft een heel ander maagdarmstelsel dan de kat en dus ook andere behoeftes. Alleen kittenvoer van een hele hoge kwaliteit voldoet aan de eisen.
Frettenvoer: Lang niet alle frettenvoeders hebben een goede kwaliteit voor de fret. Daarom zou je dit moeten testen met de ontlasting.
Fretten brokken bevatten over het algemeen best veel plantaardig materiaal. Daarom voeren fretten eigenaren hun fretten tegenwoordig prooidieren zoals muizen of kleine knaagdieren. Muizen zijn een volledige voeding waar niks aan toegevoegd hoeft te worden. Als een fret 2 muizen per dag heeft, is dit al genoeg. Ook geeft dit de fret een leuke bezigheid en is het goed voor hun psychologische ontwikkeling. Diverse zintuigen worden hier op een natuurlijke wijze door gestimuleerd. Jonge dieren wennen heel makkelijk aan prooidier voeding, terwijl oudere fretten hier vaak moeite mee hebben.
De huisvesting
Voordat je een fret aanschaft moet je weten hoe je hem gaat huisvesten. Er zijn mensen die er voor kiezen om de fret vrij rond te laten lopen maar de meeste mensen houden hun fret liever in een hok. Een fret kun je zowel binnen als buiten houden. Je hebt binnen uiteraard wel een andere soort kooi nodig dan binnen. Bij de aanschaf van een kooi geldt bij beide gevallen; hoe groter hoe beter.
De kooi moet ingericht zijn met een voerbakje, een waterbakje- of flesje, hangmatjes of slaapdoekjes, een slaapbox, een poepbak en eventueel speelgoed. Ook hoort een fret, afhankelijk van zijn leeftijd en behoefte, een aantal uur per dag buiten zijn kooi te spelen. In de kooi zelf wordt er voornamelijk geslapen, gegeten en ontlast.
Fretten zijn over het algemeen zindelijk en doen ze hun behoefte in een de frettenbak. Wanneer meerdere fretten gebruik maken van dezelfde bak is er een mogelijkheid dat de fretten de ontlasting naast de bak neerleggen. Dit heeft te maken met territoriaal gedrag. In de frettenbak moet je korrels doen. De meest geschikte korrels zijn de houtkorrels voor katten. Kattengrit is daarentegen niet geschikt, dit is te stoffig voor fretten. Een fret wil namelijk nog weleens graven in de bak en hij zit dan met zijn neus in het stof. Ook klontvormende korrels of andere chemische korrels zijn om die reden niet geschikt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb